Tuin

Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Bij de Hout- en Tuingroep ligt de nadruk op activiteiten waarbij hout wordt bewerkt in de houtwerkplaats en op klusjes in de tuin. In deze groep wordt gewerkt met de methodiek Active Support. Dit betekent dat de cliënten worden gestimuleerd om zich aan de hand van kleine stapjes te ontwikkelen, zodat zij steeds meer grip hebben op hun eigen leven.

 

de activiteiten zijn heel divers, van teksten branden op borden van pallethout en vogelhuisjes maken van pallethout tot boomstammen zagen voor openhaardhout. En ook tuinieren in de kas en boomen/struiken snoeien.

 

De cliënten van de Hout- en Tuingroep zijn regelmatig te vinden op de naastgelegen basisschool en ze verzamelen iedere maandagochtend zwerfvuil in de wijken Spechtenkamp en Zwanenkamp.

Vanaf oktober 2015 is er een bijzonder project gestart, de samenwerking tussen mensen met een beperking van Reinaerde dagcentrum de Werkspecht en het C-Fordt. Bij dit project kunnen mensen van de Werkspecht midden in de samenleving werken en een zichtbare bijdrage leveren.

 

De diensten leveren wij vrijwillig aan het C-Fordt. De Werkspecht doet vooral werkzaamheden op het gebied van terreinonderhoud. Mogelijk kan dit in de toekomst worden uitgebreid naar dienstverlenende activiteiten, zoals ondersteunen in de hoereca.

 

Het project is structureel op 1 dag in de week, op dinsdag.

In de groep werken cliënten volgens een gevarieerd programma. De cliënten kiezen 's morgens en 's middags zelf de werkzaamheden die ze gaan doen. Er is geen sprake van werkdruk. Iedereen werkt in zijn eigen tempo.

 

Op de Hout- en Tuingroep is er veel aandacht voor de sociale interactie en samenwerking. Daarnaast is er ruimte voor voor de ontwikkeling van de client, zodat ze werk doen wat zinvol is en waar ze trots op zijn.

 

Tot slot is het belangrijk dat de cliënt zich veilig voelt binnen de groep. Hierbij is de sfeer en de openheid van de begeleiding voor ieders inbreng een voorwaarde.